Hipnoza este autosugestie      Se spune că hipnoza este defapt autohipnoză iar autohipnoza este autosugestie.Cu toţii am încercat probabil să ne autosugestionăm repetând afirmaţii pozitive

sauîncercând să gândim pozitiv. Probabil, pentru majoritatea, metoda autosugestionării nu a funcţionat, asta pentru că am folosit mintea conştientă pentru acele afirmaţii. Factorul critic al minţii conştiente arespins imediat acele afirmaţii sau sugestii, pentru că ne-am străduit prea mult în modconştient. Sună ciudat, dar de multe ori mintea conştientă este cea mai mare piedică încalea învăţării şi a transformării.

Una din regulile minţii subconştiente este următoarea: cu cât activitatea conştientă

este mai mare, cu atât mai mic va fi răspunsul subconştient. De exemplu: cu cât încercăm să adormim, încercând în mod conştient să facem acest lucru, cu atât mai dificil este să reuşim. Alt exemplu: modul în care învaţă un copil să meargă. Trebuie să înveţe să-şi coordoneze sute de muşchi doar pentru a face câţiva paşi. Sau când învaţă zeci de cuvinte în fiecare zi timp de câţiva ani de zile. Toate acestea sunt posibile, pentru că le face în mod pasiv. Informaţia ajunge direct în subconştient iar schimbările sunt imediate şi de cele mai multe ori permanente.

Revenind la autosugestie, aceasta funcţionează atunci când factorul critic al minţii conştiente este eliminat sau ocolit. Funcţioneazăcând efortul conştient este minim, când nu încercăm să realizăm schimbarea. Practic, este conceptul de a învăţa fără a încerca să înveţi.

Autosugestia funcţionează atunci când crezi!

     Crezi că este posibil să realizezi ceea ce iţi doreşti şi ştii că poţi să faci ca acel lucru să

se întâmple. Este modalitatea de a-ţi crea propria realitate, odată ce accepţi sugestiile pe care ţi le doreşti.

Nu uitaţi că hipnoza este ocolirea factorului critic al minţii conştiente şi instalarea gândirii selective acceptate”.

Gândirea selectivă acceptată este sugestia pe care dorim să o realizăm, odată ce am ocolit factorul critic al minţii conştiente.

De exemplu: efectul Placebo careeste pilula de zahar care face minuni. Efectul placebo este atât de puternic încât producătorii de medicamente se străduiesc să demonstreze pentru noile medicamente că efectul acestora este mai puternic decât Placebo. Cu alte cuvinte, vor să demonstreze că medicamentul respectiv face întradevăr ceva mai mult pentru sănătatea noastră decât reuşim să facem noi înşine, folosind mintea noastră (de cele mai multe ori neantrenată în arta autosugestiei).

Placebo nu este altceva decât o autosugestie puternicăşi funcţionează în felul următor: persoana care primeşte pastila de zahar este informată că are privilegiul de a testa un nou medicament împotriva afecţiunii de care suferă. Acea persoană crede că efectele medicamentului sunt reale şi că se va însănătoşi după tratamentul respectiv. Crede cu toată convingerea, fără nicio urma de îndoială că pastila respectivă are un efect extraordinary. În acel moment îşi depăşeşte factorul critic al minţii conştiente şi instalează în mintea subconştientă credinţacă se va însănătoşi. Are expectativa mentală a rezultatului pozitiv, ştiind că va obţine acel rezultat.

Nu face efort să creadă, nu se străduieşte să găsească explicaţii raţionale.

Sugestia Directă

Este o tehnică hipnoticăfolosită de către absolut toţi hipnoterapeuţii.

Hipnoterapeutul îi transmite clientului sugestii directe, în funcţie de scopul dorit.

De cele mai multe ori, sugestia directă este transmisă sub forma unui script– un text ce abordează o anumita problemă din mai multe perspective. Hipnoza bazată pe sugestia directă este hipnoza clasică, în care persoana aflată în hipnoză este relativ pasivă, primeşte sugestiile şi le poate accepta dacă le doreşte.O sugestie trebuie să fie simplă, formulată în termeni pozitivi şi la timpul prezent, să fie măsurabilă şi să includă o recompensă. Sugestia directă poate fi aplicată cu succes atât în sesiuni individuale cât şi în sesiuni de grup. În general, orice chestiune care nu are o cauză emoţională profundă poate fi abordată cu succes folosind doar sugestia directă:teama de a vorbi în public, eliminarea stresului, îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării, eliminarea anxietăţii înainte de examene, îmbunătăţirea performantelor sportive etc. Totuşi, tehnica sugestiei directe este relativ limitată în cazul unor probleme ce au declanşator emoţional:eliminarea fobiei sau a depresiei, renunţarea la fumat, slăbitul, îmbunătăţirea respectului de sine, etc. Atât timp cât acea emoţie este activă în mintea subconştientă, ea va genera mai devreme sau mai târziu comportamentul nedorit, iar sugestia directă nu va reuşi decât să mascheze temporar acel comportament.

     Pentru a avea succes în abordarea acestor cazuri, hipnoza ne oferă cel mai puternic

instrument: posibilitatea de a ne întoarce în timp şi de a neutraliza evenimentul

care a generat emoţia respectivă. Exista o tehnică hipnotică ce ne oferă această

posibilitate.

 

 Despre această tehnică, vom discuta data viitoare…

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383