Hipnoza pe înţelesul tuturorHipnoza pe intelesul tuturorUn procedeu  pus adesea sub semnul întrebării, deşi se practică pe scară largă în Occident, cu urmări  spectaculoase, în vindecarea bolilor psihice şi de natură organică, hipnoterapia este parte integrantă a ceea ce noi numim Numai terapie vie.

 

Hipnoza este o stare plăcută de relaxare, în care clientul este foarte deschis în primirea sugestiilor date de către hipnoterapeut, care are rolul de a ajuta beneficiarul să realizeze o serie de acţiuni în vederea propriei vindecări. 

Hipnoza îi sperie pe foarte mulţi dintre noi, însă puţini sunt aceia care ştiu că toţi trecem zilnic prin această stare, mai ales atunci când adormim - în faza imediat premergătoare somnului - când citim o carte foarte interesantă, sau urmărim un film ce ne captează atenţia. Starea hipnotică are mai multe niveluri de profunzime, terapia realizându-se la un nivel mult mai adânc decât cel atins în exemplele prezentate mai sus: 

- starea hipnotică uşoară reprezintă doar o foarte scăzută relaxare musculară şi o redusă susceptibilitate  la sugestiile hipnotizatorului.

- starea hipnotică medie reprezintă prima etapă de la care hipnoterapia este funcţională şi eficace. Clientul păstrează contactul cu mediul înconjurător şi îşi aduce aminte la sfârşitul şedinţei tot ceea ce a experimentat în acea întâlnire.

- starea hipnotică profundă este de o mare eficienţă terapeutică şi de o foarte mare valoare de restructurare a personalităţii. 

     De-a lungul timpului, hipnoza a fost folosită şi în alte scopuri decât cele medicale, precum practicile spirituale şi spectacolele ce-şi propuneau uimirea publicului şi binedispunerea acestuia. Numeroase teorii elaborate în ultimele secole au încercat să explice cauzele şi mecanismele hipnozei, multe dintre acestea fiind infirmate pe măsură ce ştiinţa a progresat. Din cauza folosirii sale în spectacolele de magie, multă lume asociază hipnoza cu supranaturalul. Cu toate acestea, cercetările efectuate au arătat că hipnoza ajuta  la gestionarea durerii, stresului şi anxietatatii, fiind utilă totodată în tratarea traumelor, fobiilor, defectelor de vorbire, a bolilor de piele, in practica stomatologică, ginecologcă  etc.

     Ignorată vreme de mai multe decenii de cercetători din cauza reputaţiei „neştiinţifice”, hipnoza a intrat în ultima vreme în atenţia specialiştilor în neuroştiinţe, care o folosesc pentru a descoperi lucruri noi despre mintea umană.

     Cercetătorii specializaţi în hipnoză afirmă că aceasta este cea mai veche formă de psihoterapie practicată  pe întreaga planetă.

     Hipnoza urmăreşte aducerea la suprafaţă, la nivel conştient, a traumelor sufleteşti produse de-a lungul vieţii individului, mai ales în copilărie. Majoritatea suferinţelor psihice îsi au rădăcinile acolo, iar timpul nu vindeăa, aşa cum se crede, chiar tot. Îngropat undeva în subconstient, e foarte important ca răul sa fie scos la lumină şi înlăturat. Acest demers este necesar pentru ca beneficiarul să-şi conştientizeze problemele traumatice şi să le poată “descărca” de tensiunea nervoasă blocata în ele.

     Cu ajutorul sugestiei se poate realiza transmutarea mentală a clientului în timp, pentru descoperirea traumelor care i-au cauzat problema de care suferă. Pentru ca sugestia să aibă efect, trebuie însă deschidere şi incredere din partea clientului către terapeut, şi o bună colaborare cu acesta.

Hipnoza pe intelesul tuturor

În ciuda unei credinţe răspândite la scară largă, oamenii nu pot fi hipnotizaţi împotriva voinţei lor. Hipnoza necesită participarea activă a persoanei supuse procesului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că sugestibilitatea – capacitatea de a fi hipnotizat - diferă de la om la om. Aceştia au elaborat un test simplu pentru a identifica oamenii care sunt susceptibili la hipnoză.

Exercitiu:  

mai întâi, întindeţi braţele înainte şi ţineţi palmele faţă în faţă. Apoi, închideţi ochii şi imaginaţi-vă că o forţă magnetică vă aduce palmele laolaltă. Concentraţi-vă timp de un minut la această forţă, iar apoi deschideţi ochii. Dacă palmele dumneavoastră s-au apropiat în acest minut faţă de poziţia iniţială, aşa cum se întâmplă în cazul a 70% dintre persoane, înseamnă că sunteţi sugestibil(ă) şi, foarte probabil, hipnotizabil(ă). 

Cercetătorii au descoperit că sunt susceptibile la hipnoză persoanele care se implică foarte mult în cărţi şi filme, simţind că personajele sunt reale, cele care intră într-o stare de transă atunci când fac sport şi cele care aveau prieteni imaginari în copilarie.

        Referitor la frica de a nu putea ieşi din transă, oricât de multe speculaţii am face pe această temă, realitatea ne demonstrează că acest lucru nu este posibil. În acest sens, există două efecte: vi se superficializează natural starea hipnotică, astfel încât vă reveniţi singur la starea de conştienţă-(ieşiţi singur din hipnoză, fără nici o sugestie) sau vi se aprofundează starea hipnotică şi, drept urmare, adormiţi. După ce vă odihniţi, vă treziţi din somn ca orice om obisnuit care a dormit. 

.Dar mai multe, data viitoare…

 

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383