DESPRE VISE- CUM SĂ NI LE AMINTIM?      Pe tot parcursul istoriei, visele au făcut subiectul multor intrigi şi mistere. Au fost folosite ca baze ale analizei psihologice, fundamente ale profeţiilor şi subiecte fascinante de conversaţie între prieteni.

S-au făcut cercetări şi speculaţii în jurul subiectului viselor şi al interpretării lor, dar sunt ele oare concludente? (Ceea ce ştim sigur este faptul că visele se produc cel mai adesea, şi cel mai intens, în timpul somnului MOR (mişcări oculare rapide). Primul ciclu oniric are loc la aproximativ nouăzeci de minute după ce adormim, iar următorul, după alte nouăzeci de minute. În fiecare dintre perioadele date, durata viselor poate atinge între cinci şi douăzeci şi cinci de minute).

     Visele constituie cea mai elegantă cale de comunicare între subconştient şi conştient. După cum ştiţi, subconştientul depozitează toate experienţele trăite de o persoană pe parcursul vieţii. Aceste experienţe includ toate informaţiile primite de la simţurile fizice, toate gândurile şi emoţiile pe care le are o persoană, atât reale cât şi imaginare. Tot aici sunt depozitate şi o serie de date extensive de care mintea conştientă nici nu are habar (funcţionarea anatomică a organismului, stările de sănătate, comunicările telepatice, percepţia energiei şi informaţii subliminale primite involuntar). Subconştientul este singurul care-şi cunoaşte propriul sistem de arhivare. Informaţiile sunt interconectate într-un mod ce pare ilogic pentru mintea raţională. În tot acest timp, conştientul este ocupat să acorde atenţie tuturor lucrurilor cu care are de-a face pe parcursul unei zile.

     Visele sunt deosebit de instructive, ele permiţându-i subconştientului să comunice în mod direct cu conştientul, oferindu-ni-se astfel ocazia de a obţine cantităţi enorme de informaţii şi concluzii privind viaţa noastră. Aceste concluzii ne pot ajuta să ne amintim informaţii, să găsim soluţii la problemele ce ne frământă, ne ajută să ne înţelegem emoţiile şi motivaţiile, dar şi să ne punem ordine în gânduri.

     Emoţiile par să fie catalizatorii viselor. Sentimentele pe care le trăieşte o persoană, indiferent dacă este conştientă de ele sau nu, vor împinge visul într-o direcţie corespunzătoare şi-i vor contura subiectul. Prin urmare, visele pot trezi orice sentimente: stări de tristeţe, vinovăţie, refuz, abandon, bucurie surprindere, frică, încurajare, acceptare etc.

     Haideţi să vedem cum putem proceda ca să ne reamintim visele. Dacă ar trebui să ne amintim visele, ni le-am aminti, spunea cineva… Dar poate că nu vrem întotdeauna….

Dimineaţa, când ne trezim din somn, dacă începem imediat să ne gândim la activităţile de peste zi şi să ne facem griji pentru alte subiecte care ne preocupă, visele vor fi împinse înapoi în subconştient, alături de toate celelalte amintiri reprimate şi uitate. Aşadar, dacă vrem să ne amintim visele, trebuie să ne trezim din somn încet şi calm, îndreptându-ne imediat atenţia asupra gândurilor şi sentimentelor din momentul actual. În general, visele care se produc mai aproape de dimineaţă sunt cele pe care ni le amintim cel mai frecvent. Din acest motiv, e bine să ţinem un jurnal de vise (lângă pat). E bine să notăm în timpul nopţii (aşa că avem nevoie de o lumină difuză, ceva ce scrie în orice poziţie şi un caiet). La deşteptare, calmi, putem lua jurnalul de vise pentru a începe să scriem gândurile şi sentimentele, aşa cum ne vin în minte. Pot să nu aibă nici un sens. Pot să pară că nu au legătură cu nimic. Acest lucru este absolut normal şi firesc. Dar cu cât ne relaxăm mai mult şi lăsăm gândurile, sentimentele, imaginile şi cuvintele să curgă mai liber, cu atât vom începe să ne amintim mai multe în fiecare dimineaţă, şi cu cât ne vom aminti mai mult din fiecare vis, cu atât vom fi mai antrenaţi pentru a ne aminti visele. Ne putem programa să ne trezim în toiul nopţii, fie prin autosugestie mintală, fie punând ceasul să sune. Când ieşim la suprafaţă dintr-un vis şi ne apropiem de starea de trezire, putem efectiv să aprindem veioza de pe noptieră, să ne luăm jurnalul de vise şi să scriem câteva însemnări sumare sau cuvinte cheie care ne vor ajuta dimineaţa să relatăm pe larg tot ce ne amintim din vis. În scopul de a ne programa mintea pentru a ne deştepta automat după vis, putem face exerciţii de autohipnoză, chiar înainte de a adormi. O altă metodă de amintire a viselor este ancorarea, un declanşator pentru subconştient astfel încât să ne programăm minţile pentru a ne răspunde unor stimuli în vederea obţinerii răspunsului dorit (ex: ne putem programa mintea astfel încât să-şi amintească visele atunci când privim la ceva anume). Cu cât investim în această ancoră mai multă credinţă şi emoţie, cu atât va acţiona mai eficient.

Exerciţiu de programare a minţii.

Înregistraţi (audio) acest text şi ascultaţi în timp ce moţăiţi. Dacă ascultaţi acest scenariu noapte de noapte, veţi constata că visele vor deveni mai vii şi vă veţi aminti uşor tot mai multe dintre ele.

     În timp ce stai cu capul pe pernă…şi începi să te relaxezi, în curs de a adormi…concentrează-ţi în cap toată energia… alungă orice gând din minte…focalizându-ţi atenţia numai asupra vocii pe care-o auzi şi scopului de a-ţi aminti visele. Observă cât de relaxat îţi devine trupul. În timp ce energia continuă să ţi se adune în cap, devii conştient de trupul tău. Trupul se relaxează complet…toate senzaţiile se estompează. Acum eşti concentrat complet în interiorul corpului. Din minte ţi s-au risipit toate gândurile, eşti atent doar la această voce…devii curios să vezi ce-ai putea descoperi…amintindu-ţi visele pe care le-ai avut. Pare o aventură atât de fascinantă…să descoperi ceea ce se găseşte în subconştient. Există o parte din tine care-şi aminteşte deja toate visele. Toate sunt depozitate aici, în subconştient…dacă ai fi cu adevărat curios, ai putea intra în arhivele minţii, pentru a recupera acele vise imediat. Dacă ai fi suficient de curios….asta nu te pune pe gânduri? Poate reuşim să aruncăm chiar acum o privire…

Imaginează-ţi că zbori peste un labirint întins….în care sunt depozitate toate amintirile şi informaţiile din subconştientul tău. Ce privelişte minunată. Şi în timp ce zbori pe deasupra acestui labirint, ceva îţi atrage atenţia. S-ar putea să fie o culoare, sau o mişcare…ar putea fi un obiect sau o imagine…nu contează ce este, dacă are sens sau nu, sau dacă ai mai văzut-o înainte, sau nu… orice-ar fi, devii şi mai curios în legătură cu ea. Pe măsură ce te apropi, începi să-i distingi tot mai multe detalii. O cercetezi, o examinezi…o priveşti cum se schimbă şi evoluează… în timp ce te uiţi la ea, începe o poveste… care se desfăşoară, în legătură cu această parte din mintea ta…s-ar putea să fie o poveste ciudată…sau profundă. Nu contează. E doar o poveste, şi nimic mai mult. Şi….îţi trezeşte curiozitatea. Continui să urmăreşti povestea până la sfârşit. A fost o poveste foarte neobişnuită….şi curioasă, fascinantă. Merită să ne-o reamintim…merită s-o scriem…

Când povestea se termină…gândurile tale vor reveni din acel labirint…înapoi în cap, înapoi în mintea conştientă…vei simţi nevoia de a te mişca…şi de a te ridica la suprafaţa conştiinţei. Doar atât de treaz cât să vrei să aprinzi o veioză cu lumină slabă…şi să scrii câteva cuvinte în jurnalul de vise. Cuvinte-cheie, care te vor ajuta să-ţi aminteşti imediat…natura naraţiunii acestui vis. Când visul se încheie…vei dori să aprinzi lumina şi să scrii visul în jurnal. Vei dori să reţii acest vis. Îţi vei aminti acest vis.

s-ar putea să te simţi neliniştit, până când termini de scris visul. După ce l-ai scris…vei dormi din nou, încet şi uşor, pentru  a avea încă un vis. Va fi o plăcere atât de mare…să visezi din nou…să descoperi încă o poveste…să zbori şi să treci prin tot felul de aventuri. Cea mai frumoasă parte a aventurii este amintirea ei. Cu fiecare aventură din vis, îţi va fi tot mai uşor..şi mai firesc să revii la suprafaţă şi să scrii cuvintele-cheie ale visului. E atât de uşor…atât de fascinant…atât de distractiv, să fii curios…

dimineaţa, când te trezeşti…primele tale gânduri vor fi în legătură cu visele. Sunt aşa de fascinante…şi e atât de uşor să fii curios în legătură cu ele… imagini, sentimente, gânduri şi amintiri…vor fi chiar aici, în mintea ta.

Te vei trezi din somn odihnit, înviorat şi energizat…..şi cum se poate mai curios să-ţi aminteşti visele pe care le-ai avut.

 

 

Urmează DESPRE VISE-DE CE SĂ NI LE AMINTIM?

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383