Renunţarea la fumat



     Fumatul este un factor – cheie de risc într-o gamă largă de afecţiuni grave. Aproape jumătate dintre dependenţii fumători încearcă

să renunţe anual, însă numărul celor care solicită ajutor profesionist este foarte mic. Datorită numărului mare de agenţi care dau dependenţă, existenţi în tutunul pentru ţigări, renunţarea la acest viciu nu este uşoară. Mai mult, fumatul este întărit în multe dintre cazuri ca fiind mijloc de relaxare, de reducere a anxietăţii şi de inhibare a furiei, fiind asociat şi cu ajutorul în depăşirea timidităţii în societate. Nu numai că fumatul satisface multe nevoi psihologice ale unor oameni, dar fumătorul trece rapid prin schimbări fiziologice atunci când se adaptează consumului de ţigări, acestea ducând la simptoame dureroase în momentul renunţării.

     Terapeutul care tratează fumatul se confruntă cu un client al cărui obicei compulsiv este puternic întărit, încetarea acestuia determinând tensiune, anxietate, durere şi câştig iniţial în greutate din cauza reajustării metabolismului lipo-proteic. Cea mai mică recidivă duce, de obicei, la o reinstalare completă a comportamentului.

     Hipnoterapeutul, însă, are la îndemână accesul la nivel subconştient, unde cu ajutorul sugestiilor, poate să-şi ia toate măsurile de precauţie, astfel încât recidiva să apară doar în cazuri izolate.

     Esenţial este ca voinţa clientului de a renunţa la fumat să fie de nezdruncinat!

Exemplu de  sugestii adaptate unui anumit tip de client:

„Ţigările tale costă 15 lei pachetul. Îmi spui că fumezi două pachete pe zi. Asta înseamnă că trebuie să dai 30 lei pe zi pentru ţigări. Înmulţeşte 30 cu 7, ceea ce inseamnă 210 lei pe săptămână. Dacă înmulţeşti cu numărul de zile dintr-un an, atunci anual dai pe ţigări 10950, adică peste 100 milioane bani vechi, şi pentru ce? Pentru un obiect care te face să te simţi groaznic, un obicei care-ţi distruge sănătatea. Ţi-ar plăcea să foloseşti banii ăştia pentru altceva- ceva care te-ar face să te simţi fericit şi nu trist? După ce te laşi de fumat, meriţi să cheltuieşti banii pe care îi economiseşti pentru a-ţi cumpăra ceva ce nu se risipeşte în fum. Gândeşte-te acum la ce ţi-ar plăcea să cumperi cu 10950 lei, economisiţi într-un an, poate ceva ce ţi-ai dorit mereu, dar ai considerat că e un lux prea mare. Cumpără chiar acum acest obiect în imaginaţia ta şi experimentează folosirea lui. Simte plăcerea în timp ce eu rămân tăcută timp de un minut.

Alte tipuri de sugestii: a relaxării, a victoriei, a furiei etc

     Toate inducţiile includ sublinierea disocierii de potenţialele pofte de mâncare. Sugestiile posthipnotice pun accentul  pe lipsa nevoii clientului de a mânca excesiv şi pe faptul că va considera că o cantitate potrivită de mâncare este suficientă.

 

     Dependenţa este legată de un mare gol interior. Prin dependenţă vrem să umplem un gol, o disperare, o tristeţe, senzaţia că viaţa ne este dezgolită de sens. Trăim o revoltă faţă de lumea exterioară având dificultăţi în a ne îngriji ego-ul. Nu reuşim să ne iubim pe noi înşine aşa cum suntem, şi această incapacitate temporară se manifestă prin furie şi ranchiună faţă de univers. Trăim într-o închisoare psihologică în care ne simţim sclavii unei substanţe sau a unui comportament. Fumatul are legătură, în plan subtil, cu plămânii, simbol al vieţii, al libertăţii şi al autonomiei, al comunicării dintre noi şi univers. Fumatul este considerat un fel de protecţie care ascunde anumite angoase profunde. Inconştient, fumatul împlineşte nevoile neîndeplinite din copilărie, şi nu numai: primul alăptat, căldura, iubirea, afecţiunea din partea mamei, afecţiunea unui partener…

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383