Modificări anatomice şi biochimice în transa hipnotică   Este ştiinţific demonstrată posibilitatea modificărilor fizice, organice sub influenţa transei făcute de procesul mental.  Modificările au fost stabilite sau mai exact, certificate de măsurători adecvate.

 

     Menstruaţia poate să fie fie produsă sau oprită, după caz, prin sugestia hipnotică. Nu este un lucru neobişnuit pentru că ştim cât de des se poate întâmpla aceasta în viaţa de zi cu zi. De multe ori menstruaţia devine neregulată la femeile care trec prin perioade de nelinişte, teamă, sau cele care au anumite diagnostice associate.

    Astfel, sângerarea nasului şi a pielii, ca rezultat al sugestiei, pot fi mult mai uşor înţelese şi controlate (cazul unei hemoragii nazale – epistaxis, sau în cazul unui accident cu vătămări corporale în acordarea primului ajutor). Dacă putem opri sângerarea este normal să o şi putem produce (aceaste fenomene nu sunt rare, se cunosc o serie de cazuri în care anumite persoane sângerează în locurile care corespund ranilor lui Christos, stigmatizaţii).Răni sau urme ale rănilor au fost raportate de multi hipnotişti, de-a lungul timpului.

     Într-un experiment tipic, se presează uşor un creion pe piele, sugerându-se subiectului că este incandescent şi pielea lui este arsă.  Şi rana fizică apare pe locul unde a fost atinsă de către creion, demonstrându-se astfel că efecte somatice pot sa fie produse de către procesele psihice. Aceste modificari, atunci când apar, sunt tratate ca un răspuns autonom la un stimul emoţional.

 

În ceea ce priveşte vasele de sânge, s-a demosnstrat ştiinţific că  arterele mici şi capilarele sunt aproape invariabil contractate în timpul transei, în aşa fel încât rănile profunde tind să producă mai puţin sânge sau aproape deloc, fiind aproape imposibil să se ajungă la hemoragii (ceea ce ajută o intervenţie chirurgicală, extracţie dentară etc) Acest fenomen este confirmat de mulţi stomatologi care au determinat o foarte clară descreştere în sângerare, ca urmare a extracţiilor dinţilor în stare hipnotică. Nu este surprinzator  cât de uşor poate fi dirijat acest sistem vasomotor, de către procesele mentale. Ştim din viaţa de fiecare zi că atunci când suntem în încurcătura, ruşinaţi, faţa se va înroşi în timp ce frica va cauza paloarea feţei. În tratamentul anumitor condiţii dermatologice, poate să fie produsă prin sugestii verbale hiperemia pielii (congestie – aflux excesiv de sânge). O altă situaţie foarte des întâlnită este transpiraţia excesivă a palmelor. Aceasta se datoreaza dilatării capilarelor, urmată de scăderea temperaturii. Transa hipnotică duce la descreşterea  neliniştii, constricţia capilarelor, uscarea palmelor şi ridicarea temperaturii locale. Aceasta poate fi urmărită clinic, medical. Deasemenea, presiunea sângelul poate de să fie influenţată prin sugestia de relaxare de calmare, care va duce la scăderea presiunii sângelui şi a ratei pulsului, în timp ce dacă se dau sugestii de excitaţie, de agitatie se va obţine o creştere a tensiunii sângelui  şi pulsului. Este normal ca aceste stări emoţionale extreme să joace un rol foarte important în hipertensiunea arterială, aceasta conferind hipnozei o mare valoare în tratamentul condiţiilor particulare.

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383