Activitatea mentală în timpul transei hipnotice (continuare)Ca şi în starea conştientă, activitatea mentală în hipnoză depinde de atenţia clientului. În transa adâncă atenţia  este direcţionată de către hipnotist aşa încât celelalte obiecte, sunete sau

persoane care sunt în jur par să existe mai puţin, în ceea ce-l priveşte pe el, pe client.

Capacitatea de a aproxima timpul

     Este demonstrat  că în stare hipnotică majoritatea subiecţilor pot să aprecieze mai corect trecerea timpului, decât în stare conştientă. Este adevărat că subiectului hipnotizat  dacă i se cere să performeze o sarcină după un anumit timp el o va realiza cu o foarte mare acurateţe. El va reacţiona de asemenea la o sugestie posthipnotică (administrarte în timpul transei având ca scop activarea unor comportamente, gânduri, emoţii după ieşirea din transă) la un interval mai mare de timp.  Nu întotdeauna însă, când se cere o modificare în comportament sau  se dă o sarcină precisă, se respectă acest timp.

Somnambulismul (a nu se confunda cu tulburările de somn)

În hipnoză, somnambulismul este unul din fenomenle hipnotice  obţinut cu ajutorul sugestiei. Această  stare este considerată ca fiind una dintre cele mai adânci stări hipnotice, aici intervenindu-se terapeutic pentru diverse diagnostice (următoarea scară a profunzimii fiind coma hipnotică).

Iluzie şi halucinaţie

 

Iluzia este o falsă interpretare asupra unui obiect existent. Halucinaţia este percepţia unui obiect sau a unei persoane când în realitate acestea nu există. De exemplu, dacă  luăm o pernă şi spunem că aceasta este o pisică, aceasta este o iluzie. Dacă o pisică este percepută că este în cameră când defapt ea nu este acolo, aceasta este o halucinaţie. Iluzia şi halucinaţia pot fi produse în conecţie cu oricare dintre cele cinci organe de simţ, şi ele pot să fie pozitive sau negative: pozitive când există ceva într-un loc şi negative când nu există. Dacă un subiect vede ceva într-un loc unde nu este nimic este o halucinaţie pozitivă iar dacă nu vede ceva care este present, s-a produs o halucinaţie negativă. Oricum, dacă el nu vede ceva care este acolo, mai întâi trebuie să-l perceapă, iar apoi să-l elimine. Deşi aceasta este o percepţie inconştientă despre care subiectul nu are ştiinţă. Toate organele de simţ pot fi “păcălite” în acest fel, acest instrument fiind un pilon de bază în hipnoterapie.

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383