Fenomene psihologice în timpul transeiMemoria

Funcţiile mentale depind de memorie care trebuie analizată din trei puncte de vedere, care interesează în mod deosebit  hipnoza:

puterea de asimilare a ideilor, puterea de a le reţine  şi puterea de a le reactualiza (identifica şi localiza în trecut). Cu cât evenimentele sunt mai puternice, dramatice, cu cât experienţa este mai des trăită, cu atât se va reţine mai uşor. Cu cât  este la o distanţă mai mare în timp, cu atât ea este mai dificil să fie reamintită. Memoria poate să fie întărită atunci când se fac asocieri cu ceva cunoscut.

Faceţi urmatorul experiment: citiţi o singură dată  şirul de cuvinte de mai jos, după care acoperiţi ecranul şi notaţi toate cuvintele pe care vi le reamintiţi - pisică - creion - pasăre - verde - albastru - carte - foarfecă - pahar - cal - bec - sticlă - scrumieră - dinte - computer - maşină - schelet - bilă - salată - prăjitură – pat. Notaţi numărul de cuvinte reamintite.

Experimentaţi din nou, citind de data asta cuvintele de mai sus, dar făcând o analogie distractivă între ele, imaginându-le clar, vizual, ca de exemplu:

Pisica mea a desenat cu creionul verde o pasăre zburând pe cerul albastru. Stătea pe o carte şi decupa cu foarfeca din ea, când i s-a aprins becul…etc. Notaţi cuvintele reamintite şi observaţi marea diferenţă între a vă reaminti ceva care nu vă spune mare lucru şi aceleaşi lucruri pe care vi le puteţi aminti secvenţial, cu legături între ele. Este modul de operare al minţii conştiente.

În timpul transelor de nivel mediu şi uşor clientul îsi va aminti ce s-a spus în timpul hipnozei. În stare adâncă însă, se întâmplă lucruri diferite. Câteodată în transa adâncă se instalează amnezia ( care se poate instala şi în stare de transă uşoară, în funcţie de sugestii). Dacă clientul face asociaţii de idei cu ceea ce s-a spus, chiar dacă i s-a instalat amnezia poate să-şi amintească ce s-a întâmplat.  Practica, mi-a arătat că toate amintirile noastre, inclusiv naşterea noastră, sau cum a fost în pântecul mamei, inclusiv memoriile din alte vieţi sunt păstrate si pot fi reactualizate, în anumite condiţii. Este bine cunoscut că deseori experienţe complet uitate şi deseori inaccesibile minţii conştiente pot să fie accesate în timpul transei hipnotice. Acest remarcabil fenomen a fost numit hipermnezia şi este opusul amneziei. Clienţii sunt capabili să îşi amintească chiar elemente nesemnificative.  Creierul este obişnuit să lucreze secvenţial. Dacă rupem succesiunea cu care el este obişnuit, va urma un moment de confuzie, în care nu are urmatoarea alternativă (de exemplu, când dăm mâna cu cineva, dacă facem acest lucru doar pe jumătate şi ne oprim brusc, creierul respectivului se va bloca pentru o fracţiune de secundă) Totodată, creierul are capacitatea de a învăţa. Odată problema ridicata el va căuta noi alternative.  Tot aşa, dacă veţi da mâna din nou cu acel cineva căruia ia-ţi oprit-o la jumătate, şi al cărui creier recunoaşte această variantă,  reacţia va fi una diferită, o alternativă găsită de creier, pentru că are de-a face cu ceva deja învăţat.

 

Va continua…

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383