Modificările musculare în transa hipnoticăEfectul pe care îl are hipnoza atunci când transcende controlul voluntar este important în înţelegerea metodelor utilizate în tratament.

 

Relaxarea    

Sugestiile de relaxare din timpul transei hipnotice par să inducă o lenevire a corpului cu o pronunţată dorinţă de a nu mişca mânile sau picoarele. Clientul nu pierde niciun moment această capacitate, chiar dacă hipnoterapeutul îi sugerează că nu poate să se mişte, dar în transă se diminuează tonusul muscular într-un punct în afara controlului voluntar.

Paralizia grupului de muschi

 Acest efect se poate manifesta la un grup mic de muschi ca de exemplu la pleoape, dar poate fi extins la mâini, picioare, întreg corpul.  Dacă clientului i se spune că a pierdut în întregime puterea în muschii picioarelor şi corp, îi este aproape imposibil să se ridice în picioare. Aceasta apare pentru simplul fapt că sugestia a intrat în mintea subiectului cu ferma convingere că nu se poate mişca. Aceasta este cheia pentru intervenţiile fără anestezie chimică. 

Catalepsia

 

Catalepsia apare când o parte a corpului rămâne în aceeaşi pozitie în care a plasat-o hipnotistul. Aceste posturi pot să fie deseori menţinute pentru lungi perioade de timp, mult mai lungi decât s-ar putea menţine  în stare conştienta, fără să fie urmate de oboseală sau durere ce apar în mod normal după un asemenea efort.  ( unul dintre trucurile favorite ale hipnotiştilor de scenă este producerea rigidităţii cataleptice a corpului. După care subiectul este aşezat cu capul pe un spătar de scaun iar cu călcâiele pe alt spătar, făcând astfel un pod uman. Ca să se mărească efectul este ales ca subiect o tânăr subţirică ce se va aşeza pe acest pod uman.) Prin hipnoterapie aşa se realizează creşterea performanţelor musculare (în recuperarea posttraumatică, postoperatorie sau în cazul sportivilor).Aceasta se datorează inabilităţii clientului de a simţi oboseala pentru o mai lungă perioadă de timp. În transă el poate să realizeze sarcini pe care în mod normal, în stare conştientă nu le poate realiza. În viaţa de zi cu zi noi lucrăm cu mult sub  nivelul posibilităţilor noastre deşi avem capacităţi pe care le utilizăm doar în situaţii extreme de stress (ex: cazul mamei care-şi vede copilul calcat de maşină, şi care cu o forţă apparent inexplicabilă poate să ridice maşina pentru a-şi salva pruncul. Rezervele pe care le avem pot să fie mobilizate prin hipnoză şi utilizate atunci când avem nevoie. 

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383