Efectele transei hipnotice asupra corpului fizic (continuare)Mirosul

         Simţul mirosului poate să fie mult crescut prin sugestia hipnotică. Este cunoscut faptul că multe animale îşi recunosc stăpânul datorită

mirosului. S-au facut experimente care au demonstrat că  poate să fie atins sub influenţa sugestiei, un ascuţit simţ al mirosului. Sunt cunoscute experimente în care  au fost restituite adevaratului proprietar, în transă, batiste, numai  mirosindu-le. Braid (James Braid, medic britanic care a introdus termenul de hipnoză) a condus cu succes astfel de experimente.  De asemenea, mirosul poate fi diminuat sau chiar anulat complet, astfel încât  să fie inhalaţi vapori iritanţi fără cel mai mic discomfort.

Gustul

        Gustul poate de asemenea sa fie diminuat sau accentuat în transa hipnotică. Unul dintre trucurile favorite ale hipnotistilor de scenă, de exemplu, este  să i se dea unui  voluntar o ceapă şi sugestia  că este un fruct delocios. Subiectul va raspunde corespunzator spre amuzamentul audienţei. În hipnoterapie, o ţigară sau o băutură alcolică pot sa fie sugerate ca având un gust dezgustător obţinându-se astfel o reactie adversă la utilizarea acestora, ducând la înlăturarea acestei adicţii.

Simţul tactil

     Alterarea simţului tactil este desoeori utilizat ca test al adâncirii transei, iar durerea poate să fie diminuată sau anulată. Senzaţia de paralizie/anestezie poate să fie de asemenea transferată de la mâini la o altă parte a corpului, de exemplu la gingii când se face o lucrare dentară. Durerile cronice pot să fie transferate în altă parte a corpului, unde pot să fie mai uşor de suportat. Pe acest principiu, se fac şi la ora actuală intervenţii chirurgicale pe coloană, cord sau alte organe, fără anestezie chimică. Deasemenea, se foloseşte hipnoza în facilitarea naşterilor. Posibilitatea de a crea efecte anestezice cu ajutorul hipnozei a fost folosită încă din secolul 19 Primele aplicaţii ale anesteziei hipnotice au fost realizate de un medic scoţian, James Esdaile.

Primul caz de intervenţie chirurgicală complexă (operaţie pe cord) a fost realizat de către studenţii lui Dave Elman în anii '50. De asemenea, studenţii lui Elman au fost primii medici care au folosit hipnoza pentru naşteri naturale fără durere – sunt probabil câteva mii de astfel de cazuri documentate medical. Elman a fost primul hipnotist care a inventat metode ştiinţifice de a obţine anestezia prin hipnoză, simplă, rapidă, eficientă şi uşor de aplicat într-un cabinet medical.Tehnicile lui Elman au avut un efect hotărâtor pentru acceptarea hipnozei ca şi tehnică complementară în practica medicală de către Asociaţia Medicală Americană în anul 1958.

 

n.r. În cadrul cabinetului nostru, Numai Terapie Vie, beneficiaţi de tehnicile şcolii de hipnoză înfiinţată de Dave Elman, OmniHypnosisTrainningCenter.

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383