Hipnoza pentru copii     Adulţii şi copiii răspund destul de diferit la procedurile de inducţie hipnotică. Cei mici sunt, de obicei, atât de uşor de hipnotizat şi, în mare parte a timpului, atât de aproape de

hipnoza spontană încât ei ar putea fi în transă şi totuşi, la o privire superficială, să pară că se comportă normal.

     Ca şi adulţii, copiii se pot focaliza intens în situaţii concrete. Relaţionarea cu copiii cere un set unic de trăsături: terapeutul trebuie să fie sincer şi, în acelaşi timp, capail să gândească şi să simtă ca un copil, trebuie să-şi lase starea de copil a eului să iasă la suprafaţă şi să rezoneze cu micul client.

     Vieţile celor mici trebuie privite în contextul întregii situaţii ambientale în care trăiesc ei. Trebuie luate în considerare circumstanţele şi presiunile care îi înconjoară. Astfel, inducţiile se realizează cât mai rapid şi mai simplu. În cazul copiilor, există o dragoste mare pentru fantezie. Ceea ce lumea nu le oferă imediat în forma stimulării dorite, majoritatea copiilor pot crea în propriul joc. Asta înseamnă că imaginaţia devine o cale valoroasă de a ajunge la ei.

     Cei mai mulţi copii intră spontan în transa hipnotică atunci când se concentrează asupra unui joc video sau a unui film, a desenelor animate, când ascultă o poveste, privesc un teatru de păpusi sau se implică în lumea fanteziei în orice alt mod. Mai ales pentru copiii mici, graniţele între fantezie şi realitate sunt confuze, şi copilul se deplasează cu uşurinţă din lumea fanteziei în cea a realităţii. Aceste stări hipnotice naturale au un rol pozitiv, şi sunt caracterizate de absorbţia în imaginar şi fantezie, concentrarea atenţiei şi sugestibilitate crescută. (Acum este momentul ideal pentru o mămică să-i dea anumite sugestii copilului, sugestii pe care în mod conştient, acesta  nu le-ar urma… ) Copiii sunt candidaţi perfecţi pentru hipnoză pentru că nu opun rezistenţe inconstiente, fiind obisnuiţi să înveţe şi foarte deschisi spre nou.

     Hipnoza poate fi folosită ca tratament pentru o varietate de probleme, precum performanţa şcolară, anxietate, enuresis, stima de sine scăzută, fobii. Deasemenea, hipnoza este un real ajutor şi în cazul în care copilul trebuie să treacă peste pierderea unei persoane foarte apropiate, precum unul dintre părinţi. Copiii care se luptă cu coşmarurile sau care se confruntă cu o intervenţie chirurgicală, pot şi ei să beneficieze de hipnoză.

     Înainte de vârsta de 5 ani, hipnoza nu este recomndată deoarece copilul nu va avea atenţia necesară şi nici capacităţile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces. Între vârsta de 5-9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri şi care să fie pe înţelesul copiilor. După vârsta de 10 ani, se pot utiliza tehnici folosite şi pentru adulţi, dar acestea să fie simplificate, transa hipnotică să dureze mai puţin decât la un adult, iar limbajul utilizat sa fie unul adecvat şi pe înţelesul copilului.

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383