Hipnoza ca divertisment     Cea mai populară latură a hipnozei este cea de divertisment. De obicei aceasta este imaginea generală a oamenilor simpli despre hipnoză: un subiect care după ce a intrat în transă răspunde ca un robot la sugestiile

hipnotizatorului făcând tot felul de lucuri pe care în mod obişnuit nu le-ar face.

Hipnoza este unul dintre cele mai gresit intelese fenomene. Perceptia publicului larg vizavi de hipnoză este profund distorsionată de filme, literatură şi numerele de iluzionism. În realitate nu este nimic ocult sau supranatural, dar puterea hipnozei poate deschide uşi nebănuite.

 

Hipnoza de scenă este doar un mijloc de diverstisment. Hipnoza de scenă este o combinaţie de trucuri şi se foloseşte deseori de oameni cărora le-a fost testată înainte sugestibilitatea hipnotică. Scopul acestui proces este doar de a entuziasma publicul, dar are foarte puţine lucruri în comun cu hipnoza terapeutică. De regulă persoanele care urcă pe scenă sunt persoanele care doresc să se dea în spectacol şi acceptă sugestiilecaraghioase date de către hipnotistul de scenă.Acei oameni vor să se afle acolo şi să facă show. Şi aleg atitudinea care face sugestia să funcţioneze – “Îmi place această sugestie şi ştiu că va funcţiona”. Şi rezultatul se vede şi mai ales se aude prin hohote de râs. Uneori, printre cei care urcă pe scenă sunt şi persoane care nu răspund sugestiilor primite. Pe aceştia hipnotistul de scenă îi trimite pur şi simplu înapoi în sală sau dacă sunt de multă vreme pe scenă îi ignoră şi se concentrează asupra celorlalţi care vor să accepte sugestiile. Hipnotizatorul cheamă voluntari pe scenă. Apoi realizează teste de sugestibilitate hipnotică şi îi tţne pe scenă pe acei voluntari care de fapt doresc să îi urmeze instrucţiunile şi să joace acest joc, în timp ce restul voluntarilor, care “nu au trecut testele de sugestibilitate”, sunt rugaţi să se întoarcă la locurile lor. De obicei, hipnoza de scenă începe cu ceva relativ simplu de mimat, cum este lingerea unei îngheţate, până la jocuri mai complexe, ca de exemplu mimarea unei alte identităţi.
     Hipnoza de scenă oferă pur si simplu o oportunitate participanţilor de a fi “stele” timp de o seară, jucând un rol pentru amuzamentul celor din sală. Deşi specialiştii susţin că hipnoza de scenă nu are nimic de a face cu hipnoza clinică şi cu ceea ce înseamnă de fapt hipnoza clinică şi hipnoterapia, eu personal susţin că prin însuşi faptul că o persoană îndrăzneşte să “se dea în spectacol”, să-şi descătuşeze pornirile sau plăcerile ascunse, această acţiune poate fi considerată una terapeutică. Este o altă formă de “eliberare”.
Unde mai punem şi faptul că din distracţia de moment se pot obţine nişte reacţii specifice pe care un hipnotist experimentat le poate identifica şi integra ulterior într-un program individualizat de hipnoterapie pentru persoana respectivă. Reacţii obţinute în urma unor sugestii, fapt ce mă îndreptăţeşte încă o dată să afirm că această formă de prezentare scenică este categoric o formă de hipnoză. 

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383