Să ne recunoaştem problemele sufleteşti     Aşa cum vă promiteam în articolul anterior, “Secrete” ale vieţii şi sănătăţii. 5. Să ne vindecăm viaţa!, astăzi vă prezentăm 12 categorii de probleme sufleteşti cu care ne confruntăm de-a lungul vieţii.

 

 Imposibilitatea de a ierta

 Este prima categorie şi cea mai importantă. Existenţa imposibilităţii de a ierta este trădată de supărare, nervozitate, dorinţa de a nu te afla lângă o anumită persoană. Indiferent de denumire este ceva ce vă poate distruge. Mulţi dintre cei care sunt conştienţi de imposibilitatea lor de a ierta nu vor să se elibereze de acesta având impresia că este ca şi cum ar elibera infractorul de infracţiunea comisă. Aceşti oameni înţeleg iertarea greşit. Iertarea este o formă elevată a interesului propriu. Pe mine mă eliberez de infractor. Atât timp cât refuz să-l iert sunt legat de el!

De cele mai multe ori, persoana care refuză să ierte nu suferă de imposibilitatea de a ierta, ci nu mai acordă atenţie subiectului. În acest caz imposibilitatea de a ierta face rău doar propriei persoane.

Cel mai iubitor lucru pe care îl pot face este să iert pe cineva şi să eliberez acea persoană de modul în care o judec pentru greşelile pe care i le-am perceput.

 

Acţiuni vătămătoare

 

Comportamentele distructive sunt categoria cea mai mare la care se aplică metodele de auto-ajutorare, consiliere şi terapie (Hipnoterapie, energoterapie, auriculoterapie etc)

Aici intră problemele de greutate, regim alimentar şi exerciţii fizice, precum şi toate dependenţele. Multe dintre comportamente nu sunt nici bune nici greşite. Există comportamente care sunt întotdeauna greşite: violul, abuzarea copiilor, furtul, etc . Chiar şi aceste comportamente sunt întotdeauna un simptom al existenţei unor amintiri celulare distructive. Toate comportamentele distructive intră într-una din următoarele categorii: autoprotecţie sau autorecompensă. Reacţia distructivă este răspunsul la o amintire celulară reactivată, care conţine o minciună despre viaţa persoanei respective(nu sunt suficient de bun, oamenii mă vor răni, nu mai am nici o speranţă, oricine e mai bun decât mine, nu pot avea încredere în nimeni).

 

Convingeri greşite

 

Toate cazurile în care ne îmbolnăvim se datorează stresului provocat de o convingere greşită despre noi înşine, despre vieţile noastre, despre alţi oameni. Aceste convingeri ne provoacă temeri iar stresul şi boala sunt doar temeri materializate fizic. Vă puteţi vindeca de orice problemă aveţi ţintind convingerile greşite (cum am arătat în materialele anterioare). Când convingerile noastre sunt corecte, sentimentele, gândurile şi comportamentele sunt sănătoase. Convingerile care trebuie schimbate cu prioritate sunt protejate de inconştient, ele servind ca semnal de alarmă împotriva repetării unor lucruri dovedite dăunătoare.

 

Iubire contra egoism

 

Iubirea este virtutea din care decurg toate celelalte virtuţi. Dacă avem multă iubire înăuntru şi în afară, totul se vindecă foarte repede. Iubirea înseamnă să trec dincolo de nevoile şi dorinţele mele încât să fac ceea ce este bine pentru ceilalţi şi pentru mine.

Mai întâi să ne asigurăm că înţelegem corect termenul de iubire. Adesea cuvântul este folosit într-un context ce descrie exact opusul iubirii care este egoismul (iubesc ciocolata, iubesc pantofii ăştia, iubesc fotbalul etc). Iubirea înseamnă alegerea suferinţei. Dacă aţi iubit vreodată cu adevărat, atunci ştiţi că iubirea înseamnă suferinţă. Cu toate astea, iubirea trece peste suferinţă pentru a face ceea ce este cel mai bine în orice condiţii. Înseamnă că eu nu o să am niciodată nimic din ceea ce-mi doresc? NU. Ar fi foarte greu să îi pot iubi pe alţii fără să mă iubesc pe mine însămi. Problema este că majoritatea oamenilor sunt obsedaţi de propria persoană sau înrobiţi de amintirile distructive încât adesea nu văd ocaziile în care ar putea arăta iubire altor oameni.

Iubirea nu echivalează cu a face sex. Aceasta este una dintre cele mai mari concepţii greşite ale societăţii în care trăim.

Dependenţa de televizor, de internet sau de sport poate deveni un substitut obsedant care ne îndepărtează de relaţiile intime de care suntem meniţi să ne bucurăm.

Pe de altă parte, lipsa iubirii este sursa tuturor problemelor avute.

Sistemul corespunzător categoriei  iubire este sistemul endocrin. Aşa cum toate virtuţile izvorăsc din iubire şi toate lucrurile negative din egoism, tot astfel sistemul endocrin are un rol vital în toate bolile cunoscute.

 

Bucurie contra tristeţe-depresie

 

Bucuria este categoria cel mai uşor de folosit pentru a vedea dacă cineva are probleme sufleteşti distructive, sau nu. Bucuria este una dintre stările cele mai des simulate în viaţa modernă. Bucuria este una dintre primele pierderi apărute când încep să se manifeste probleme fizice sau de altă natură. Adevărata bucurie înfloreşte în solul fertil al iubirii. Absenţa iubirii duce întotdeauna la absenţa bucuriei.

Sistemul de organe corelat cu categoria bucurie este pielea. Tristeţea şi depresia sunt ancorate în amintirile celulare care ne mint spunându-ne că viaţa este lipsită de speranţă din cauza a ceva petrecut în trecut.

 

Linişte contra anxietate-frică

 

Liniştea este cel mai bun indicator al sănătăţii sufleteşti. Este singura dintre  virtuţi pentru care nu poţi munci mai mult ca să ai mai multă. Este rezultatul natural al inimii iubitoare. Liniştea este un indicator consecvent al adevăratului nostru Eu. Putem alege să ne purtăm în moduri diferite, dar absenţa sau prezenţa liniştii este imposibil de manipulat. Liniştea este perturbată de frică. Iar frica este mama tuturor sentimentelor negative(tristeţea, nerăbdarea, neîncrederea în oameni, complacerea) toate îşi au izvorul în frică. Frica este reacţia la suferinţă. Deşi toţi oamenii au avut experienţe dureroase, unii aleg iubirea, iar alţii cedează în faţa fricii, motivul fiind înrădăcinat în sufletul nostru. Chiar dacă alegerea conştientă şi raţională este iubirea, dacă motivaţia inconştientă este frica, frica va învinge şi va distruge liniştea.

Sistemul corespunzător categoriei linişte este sistemul gastro-intestinal.

                                                                                                           

Răbdare contra supărare-frustrare-nerăbdare

 

Nerăbdarea are un rol important în viaţă arătând că nu suntem satisfăcuţi. Indică întotdeauna comparaţia cu alţii rezultând un sentiment fie de superioritate, fie de inferioritate. Oricare din cele două provoacă stres şi probleme de sănătate. Indicatorul existenţei acestei probleme este prezenţa sentimentului de nervozitate, frustrare, sau nesiguranţă.

Sistemul corespunzător în organism este cel imunitar.

 

Bunăvoinţă contra respingere-asprime

 

Categoria bunăvoinţă este importantă pentru mulţi oameni, mai ales pentru cei care au cunoscut durerea profundă. O persoană egoistă care reacţionează cu frică în loc de iubire va fi mai înclinată să respingă oamenii şi să fie aspră cu ei din cauza experienţei propri legată de suferinţa provocată de respingere. Respingerea reprezintă rădăcina tuturor problemelor de iubire.

Sistemul afectat de respingere este sistemul nervos central.

                                                                                      

Bunătate contra lipsă de bunătate

 

Categoria bunătate pune cele mai multe probleme mai ales pentru victimele abuzurilor emoţionale, ale perfecţionismului şi ale religiei radicale. Vina, ruşinea şi frica, sunt aici temele majore. Pe lângă stresul emoţional, aceste sentimente creează şi un imens stres fizic (mulţi oameni care au astfel de probleme sunt perfecţionişti).

Sistemul organismului corespunzător acestei categorii este sistemul respirator.

                                                                                                                       

Încredere contra control

 

Nu poţi să iubeşti fără să ai încredere, fără încredere având mereu o barieră protectoare care inhibă iubirea. Când ridicăm acea barieră se pot întâmpla lucruri minunate. Această barieră este frica.

Sistemul care corespunde acestei categorii este sistemul reproducător.

 

Umilinţa contra controlul imaginii

 

Imaginea este totul este o minciună în care mulţi trăiesc ca şi cum ar fi un adevăr sacru. Controlul imaginii este rezultatul convingerii că nu sunt cum trebuie, deci oamenii trebuie să vadă imaginea fabricată şi nu pe mine cum sunt în realitate. Acest lucru devine atât de covârşitor pentru cei blocaţi în această convingere, încât ajung să facă orice pentru a construi o anumită imagine (manipulare). Problemele apar când acest lucru ne face să investim energia în ceva ce nu este real. Suntem ceea ce suntem cu adevărat în sufletele noastre. Dacă folosim energia pentru curăţarea deşeurilor din suflet, obţinem automat ceea ce vrem cu adevărat, adică să ne simţim bine cu noi înşine, ceea ce simt alţii pentru noi rezolvându-se de la sine.

Sistemul corespunzător este sistemul circulator.

 

Autocontrol contra lipsă de control

 

Dacă nu avem autocontrol, nu putem iubi, nu ne putem îndeplini visurile şi ne putem distruge sănătatea. Exercitat corect, autocontrolul este lin şi uneori lipsit de efort. Dacă sufletul este înfricoşat încercăm să deţinem controlul pentru a obţine ceea ce ne trebuie ca să ne fie bine. Dacă sufletul este plin de iubire, încercăm să deţinem controlul cu iubire, bucurie şi recunoştinţă pentru că ne simţim deja bine.

Sistemul corespunzător acestei categorii este cel osteomuscular.

 

 

 

(urmează Modalităţi de rezolvare a stresului cotidian)   

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383