De la Luarea de sânge la Donarea de sânge     Pentru toţi oamenii sănătoşi, o luare de sânge efectuată o dată pe an, reprezintă în general o excelentă măsură preventivă şi de dezintoxicare.

Sângele infectat, nivelele constant ridicate de colesterol, alergiile, oboseala cronică, reumatismul, depresiile nervoase, stările mentale conflictuale, hipertensiunea arterială, toate aceste tulburări, şi nu numai, pot fi favorabil influenţate de o luare de sânge.

     Timp de peste 2000 de ani, a fost poate cea mai frecventă metodă de tratament, aplicată pentru cele mai variate boli. În antichitate, la mesopotamieni, egipteni şi greci, azteci şi mayaşi, apoi de-a lungul întregului ev mediu şi până în secolul XX, pentru orice durere, venea un medic şi prescria o lăsare de sânge. Luarea de sânge nu era folosită doar curativ, ci şi profilactic, fiind considerată  benefică pentru sănătate. In Europa de acum cateva secole, cunoştinţele de patologie erau vagi, întemeiate pe concepţiile medicinei antice greceşti; se ştiau prea putine lucruri despre cauzele reale ale bolilor şi, mai ales, domina concepţia că orice tratament e mai bun decât nimic. Aşa că, atunci când un medic  nu ştia cu ce afecţiune are de-a face, prescria o lăsare de sânge, un vomitiv, un purgativ, în ideea de a reechilibra umorile corpului.  Ulterior, pe măsură ce se descopereau tot mai numeroase medicamente pentru tratamentul diverselor afecţiuni, metoda a fost abandonată, fiind utilizată numai în cazuri foarte rare şi pe baze strict ştiinţifice, ca tratament pentru unele maladii rare ca hemocromatoza (o afecţiune congenitală caracterizată prin acumularea fierului în sânge în cantităţi foarte mari, până la niveluri toxice) şi policitemia (excesul de globule roşii în sânge). În aceeaşi notă, a tratamentelor care se axează pe lăsarea de sânge, amintim: tăierea sub limbă, terapia cu lipitori (hirudoterapia) şi autohemoterapia (metodă de tratament constând din injectarea unei cantități mici de sânge provenit de la acelaşi individ). De când ne ştim, am auzit de câte un bătrân sau o bătrână la ţară, care taie sub limbă, în special pentru  hepatită, icter şi boli ale ficatului. Însă, efectul este benefic în majoritatea bolilor. Se elimină astfel toxine ce nu pot fi îndepărtate pe alte căi din organism. Sângele toxic vine din ficat, eliberându-se astfel sistemul hepato-biliar. Aplicată cu success, de mii de ani, în tratarea a numeroase boli, terapia cu lipitori, numită ştiinţific hirudoterapie, este recunoscută în multe ţări dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Atunci când o lipitoare muşcă şi începe să sugă sângele pacientului, la nivelul creierului se declanşează un mecanism automat în urma căruia organismul începe să producă sânge nou. Astfel, are loc o înnoire a sângelui, un efect mecanic. Are loc, apoi, un efect chimic, deoarece este demonstrat faptul că, atunci când muşcă, lipitoarea introduce în organismul nostru aproximativ 150 de enzime cu rol benefic. Mai mult, eliberează şi serotonină (hormonul fericirii) şi o substanţă numită hirudină, benefică pentru micşorarea cheagurilor de sânge şi pentru subţierea sângelui.

     Specialiştii  susţin că donarea de sânge poate oferi beneficii medicale şi pentru persoanele obeze cu sindrom metabolic, care include rezistenţa la insulină, intoleranţă la glucoză, dislipidemie şi hipertensiune arterială şi care poate determina apariţia diabetului sau a bolilor cardiovasculare. Unul dintre factorii asociaţi cu hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat îl reprezintă acumularea de fier în organism, care favorizează instalarea sindromului metabolic. Conform unui experiment în domeniu, s-au împărţit aleatoriu, în două grupe, un număr de pacienţi cu sindrom metabolic. Astfel, s-a format un grup în care pacienţilor li s-a redus nivelul de fier din organism prin flebotomie (luarea de sânge prin perforarea unei vene) şi un alt grup de control. La începutul studiului, cei din primul grup au donat 300 de mililitri de sânge, şi între 250 şi 500 de mililitri peste alte patru săptămâni. Şase săptămâni mai târziu, aceşti participanţi au înregistrat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice (de la 148 mm Hg la 130 mm Hg), o scădere a nivelului de glucoză şi a ritmului cardiac şi o îmbunătăţire a nivelului de colesterol. Astfel, reducerea consecutivă a fierului a reuşit să ducă la îmbunătăţirea markerilor de risc cardiovascular şi de reglare glicemică. În consecinţă, donarea de sânge poate preveni nu doar diabetul, ci şi bolile cardiovasculare în rândul persoanelor supraponderale, şi nu numai. Evident, acest tratament nu este potrivit pentru indivizii anemici. Conform unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association din USA, oamenii cu vârste între 43 si 61de ani au o rata mult mai mica de incidente cardiace dacă sunt donatori de sânge periodici. În plus, un studiu făcut în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbaţi  a demonstrat că aceştia si-au redus cu 88% şansa unui incident cardiovascular. Un studiu publicat în Journal of the National cancer Institute din Marea Britanie a demonstrat de asemeni că există o legatură între cantitatea de fier din sânge şi riscul de cancer, crescând numărul de radicali-liberi din corp. Un alt studiu de 5 ani făcut pe 2300 de oameni a arătat că persoanele care donează sânge de 2 ori pe an - au o rată mai mică de cancer şi mortalitate, decât cei care nu donează sânge. E de notat însă că aceste beneficii apar datorită donaţiilor de sânge la intervale regulate de timp, şi nu incidentale.

     Revenind în vremurile noastre, donarea sângelui, dincolo de actul salvator in sine, este o metodă simplă de a ne reîmprospăta periodic sângele, de a ne forţa organismul să producă mereu celule proaspete, sănătoase. Conform legilor în vigoare, în România, pot dona sânge persoanele cu vârste între 18 și 65 de ani, cu greutatea de peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, ulcer, boli de inimă sau alte afecţiuni care contraindică temporar sau definitiv donarea de sânge. După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, în cazul unui  accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni. La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. După ce ai donat, ai dreptul:

  • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
  • La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
  • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
  • Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
  • Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
  • Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare

     Pentru aceia dintre voi care vor să ţină cont de influenţa Lunii asupra stării postdonare, menţionăm zilele nefavorabile luării de sânge: Ianuarie:2,3,4,18 -Februarie:3,6,8,16-Martie:13,14,15,29 -Aprilie:19-Mai:3,10,22,25 -Iunie:17,30-Iulie:19,22,28-August:11,17,21,22,29 -Septembrie:21,22,23,24,25,26,27,28 -Octombrie:3,6,11-Noiembrie:12

 

Nu ezitaţi, faceţi acest gest pentru binele vostru superior, şi al semenilor voştri. Ne vedem la Centrul de Recoltare Sânge!

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383