Tu ce culoare ai ales astăzi?     Să privim în jur şi să observăm cât de mult influenţează culoarea unui lucru luarea unei decizii sau apariţia unui sentiment în viaţa de zi cu zi. Cât de des mâncăm de fapt culoarea şi nu mâncarea?

Cât de des comportamentul nostru e determinat de culoarea hainelor celor lângă care ne aflăm, de culoarea alimentelor, a pereţilor etc.?

     De-a lungul timpului, culorile au reprezentat fie obiect de studiu, fie fascinaţie, fie instrument terapeutic. Astfel, Isaac Newton (1642-1727), a fost primul care a demonstrat (cu ajutorul faimoaselor sale experimente cu prismele) că lumina este un amestec al culorilor vizibile ale spectrului solar. El a întărit acest rezultat dovedind că, atunci când banda celor 7 culori traverseazâ o prismă reversă, culorile se recombină, formând lumina albă. Celebrul scriitor german, Johann Wolfgang von Goethe a studiat fenomenul culorilor timp de 20 de ani  înainte de a publica “Zur Farbenlehre” (Teoria culorilor) în 1810. Goethe a identificat cele 3 culori primare: rosu, albastru, galben şi a fost primul care a descris efectele psihologice ale culorilor. O influenţă majoră a avut-o în secolul XIX Edwin Babbitt. Născut în 1828 la New York, Babbitt a compus în 1878 capodopera ”Principles of Light and Color”. Babbitt a fost un entuziasmat de culoare, explorând efectele terapeutice ale acesteia. Ghadiali Dinshah (1873-1966), un naturalist american din India, şi-a petrecut mulţi ani cercetând efectele culorii, punând la punct filtre colorate şi lămpi, aplicând cunoştinţele sale ştiinţifice (extrase din descoperirile lui Goethe si Newton) pentru folosirea culorii în tratarea bolilor fizice. Munca sa este probabil cea mai vastă şi detaliată dintre cele din acesta perioadă.

     Culoarea este percepţia ochilor a uneia sau mai multor frecvenţe (sau lungimi de undă) de lumină. S-a demonstrat ştiinţific faptul că lumina şi culorile produc anumite efecte asupra organismului uman. Culorile activează prin intermediul retinei terminaţiile nervoase şi influenţează starea generală a organismului şi a psihicului. Ne  pot calma, relaxa, vindeca, ne pot întrista sau ne pot induce o stare de nervozitate şi nelinişte. Putem de asemenea ghici calitatile, defectele, problemele de sănătate ale unei persoane in functie de culorile preferate ale acesteia.

     Terapia culorilor - folosirea razelor luminoase care trec prin filtre sau lămpi colorate - şi-a dovedit valoarea în tot felul de stări dureroase. Ea este folosită cu succes în cazul durerilor de oase şi articulaţii, pentru a accelera vindecarea fracturilor, a cartilagiilor, în convalescenţă după operaţii şi transplanturi, în caz de arsuri şi ulceraţii. Ea poate avea un efect liniştitor şi de vindecare în aproape toate bolile de piele, de la herpes la eczema şi reacţii alergice.

     Ţinând cont de anumite particularităţi ale culorilor, treptat, ne vom dezvolta propriul instinct pentru ceea ce au culorile să ne spună şi pentru efectul lor, indiferent că e vorba de culoarea hainelor, de zugrăveala de pe pereţi, de o culoare specifică pentru meditaţie, de culorile din farfurie, etc.

Roşu

Este culoarea regiunii pelviene. Influenţează terminaţiile nervoase ale coccisului şi stimulează energiile creatoare, vitale, terestre. Promovează pasiunea şi acţiunea spontană, şi de aceea trebuie folosit în doze măsurate. Iarna, ciorapii şi lenjeria roşie, ne sunt de ajutor în depăşirea zilelor reci. Culoarea roşie activează ficatul şi sprijină producţia de globule roşii. Dacă zona roşie, pelvisul, este slăbită, întregul corp este slăbit. Roşul, ca element al dezintoxicării şi eliminării toxinelor eliberează corpul de constipaţie şi are efect favorabil în caz de deficienţă de fier. Nivelul de adrenalină din sânge creşte, iar somnolenţa şi letargia devin stări uşor de depăşit. Ajută în caz de răceală şi frisoane. Această culoare nu ajută în caz de inflamaţii. De asemenea, trebuie ocolită de oamenii uşor iritabili.

Galben

Este culoarea regiunii stomacului şi a coapselor, culoarea puterilor intelectuale, analitice, şi a logicii. Stimulează sucurile digestive şi ajută în cazuri de tulburări digestive şi ajută în tulburări digestive şi constipaţie. Are un efect calmant asupra nervilor şi în stările de epuizare mentală şi nervoasă. Este o culoare bună pentru sălile de studiu. Se poate dovedi eficient în cazuri de depresie, mai ales folosit în îmbrăcăminte. Galbenul funcţionează ca sedativ pentru splină, activează sistemul limfatic şi ajută în cazuri de suferinţă hepatică.Galbenul nu se foloseşte în cazuri de febră, inflamaţii acute, diaree sau palpitaţii.

Albastru

Este culoarea umerilor şi a gâtului, a gambelor şi gleznelor, culoarea puterilor creatoare şi a introspecţiei profunde, culoarea credinţei şi devoţiunii. Poate fi folosit în caz de febră, având un efect răcoritor în general, fiind foarte potrivit pentru arsuri. Nu este potrivit ca zugrăveală a pereţilor unui loc de muncă, dacă nu e combinat cu culori calde. Albastrul calmează, linişteşte şi deschide mintea înspre exterior, de aceea, persoanele care lucrează cu foarte mulţi oameni vor înfrunta mai bine gândurile negative ale celorlalţi, dacă îmbracă haine albastre.

Verde

Este culoarea pieptului, inimii şi genunchilor. Are un efect de echilibrare şi neutralizare. Este culoarea speranţei, armoniei, vindecării şi regenerării naturale. Influenţează hipofiza şi are o funcţie de reglare a metabolismului. Asigură un echilibru între ficat şi splină şi are un efect de regenerare asupra muşchilor şi ţesutului conjunctiv. Este benefic şi liniştitor pentru ochi.

Portocaliu

Este culoarea regiunii abdominale, a vertebrelor lombare şi a părţii superioare a coapselor. Creează o dispoziţie optimistă şi generează încredere în sine. Este potrivită ca nuanţă dominantă în saloanele de bolnavi. Persoanele neliniştite ar trebui să poarte îmbrăcăminte portocalie în combinaţie cu alte culori. Prea mult portocaliu incită la dependenţă de alţii. Problemele digestive şi ale pielii, precum şi neplăcerile legate de intestinele leneşe sunt afectate de portocaliu. Această culoare măreşte pofta de mâncare şi ca atare, ajută în cazuri de anorexie. Căldura emanată de portocaliu relaxează şi eliberează tensiunile.

Violet

Este culoarea regiunii capului şi a tălpilor picioarelor, a cunoştinţelor intuitive, a percepţiei profunde şi a modestiei. Afectează ochii, nasul şi urechile, stimulează splina şi sistemul imunitar. Violetul are şi efectul de a purifica sângele şi de a opri pofta exagerată de mâncare. Poate avea un efect calmant asupra persoanelor active din punct de vedere artistic, pentru că linişteşte sistemul nervos. Se mai numeşte şi "culoarea puterii" fiind purtată de către regi în nuanţa "purpuriu regal". Favorizează apropierea noastră de viaţa spirituală. Pe foarte multe monumente simbolice sau icoane, Isus Hristos poartă un veşmânt violet în timpul patimilor, simbol al unirii Omului cu Duhul Ceresc. De asemenea, este şi culoarea ascultării şi a supunerii. Violetul hrăneşte şi energizează partea cea mai înaltă a creierului.

Alb

Nu este c adevărat o culoare, el reunind în el toate culorile. O persoană îmbrăcată în alb se deschide tuturor forţelor care o înconjoară. Pereţii albi au un efect neutru, unificator, calmant. Lumina soarelui e albă deoarece conţine toate culorile. O scurtă şedinţă zilnică de expunere la soare de circa 10 minute oferă corpului posibilitatea de a se regenera şi de a selecta din spectru vibraţiile de care are nevoie. Albul e foarte bun pentru pereţii şi aşternuturile de pat din spitale, mai ale dacă se asociază unor tablouri frumoase şi vesele generatoare de optimism.

Negru

 

Nici aceasta nu este o culoare. Negrul înghite culorile şi vibraţiile. Unul dintre motivele pentru care se poartă negrul în caz de doliu este faptul că negrul îl protejează pe purtător de gândurile şi vibraţiile emise de cei din jur. Cel care poartă haine negre transmite următorul mesaj: am nevoie de linişte interioară, lăsaţi-mă în pace, presiunea e prea mare pentru mine.

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383