Geometria sacra – metafora ordinii universale (continuare)Formele geometrice de bază.

 Cercul.

     Este simbolul universului, aşa cum punctul reprezintă

fiinţa supremă care îl susţine. Centrul cercului este întotdeauna la egală distanţă de toate punctele aflate la periferie. De aceea cercul este şi un simbol al echilibrului. Punctul este o expansiune care da naștere cercului, a manifestării. Un cerc cu un punct înăuntru este simbolul soarelui, al spiritului care hrăneşte materia. Cercul este totodată simbolul eternei reîntoarceri, al ciclicităţii care se regăseşte în natură sub forma anotimpurilor, zilelor, fazelor lunii etc, regăsindu-se chiar şi la nivel celular. În cele 5 elemente cercul este simbolul aerului, al spațiului, expansiunii.

     Cercul simbolizează de asemenea şi divinitatea, în contrast cu cercul cu punct în mijloc, reprezintă “ochiul adormit al lui Dumnezeu”.

     Este simbolul evoluţiei, Ouroboros – şarpele sau dragonul care îşi muşcă coada şi renaşte la infinit din propria nimicire. El încarnează veşnica reîntoarcere mişcarea perpetuă care trece şi retrece prin faza vieţii şi a morţii.

     De la cerc a luat naştere viaţa, 7 cercuri dispuse sub forma unui hexagon reprezintă Sămânţa vieţii, mai departe din această sămânţă ia naştere Oul vieţii. Această structură reprezintă baza pentru muzică, cum distanţele între sfere sunt identice cu distantele între tonuri şi semitonuri în muzică. Este de asemenea identică cu structura celulară a celei de-a treia diviziuni embrionice (prima celulă se divide în două, apoi în patru, apoi în opt). Astfel, aceeaşi structură este mai departe dezvoltată, creează corpul uman şi întreg sistemele energetic.

 

 Triunghiul

     Este un simbol al focului, al gândirii, al sentimentului. Dacă acesta este cu vârful în sus focalizează energia în acea direcţie, ascendent, fiind totodată un simbol masculin.

     Triunghiul cu vârful în jos semnifică manifestarea în materie şi este un simbol feminin.

     Triunghiul echilateral simbolizează omul echilibrat. În natură triunghiul ne apare sub forma trinităţii. În toate culturile spirituale creaţia apare prin mijlocirea a trei aspecte fundamentale, a celor trei câmpuri de forţă: acţiune, reacţiune şi neutralitate. Triunghiul dreptunghic, sau triunghiul egiptean reprezintă unirea masculinului cu femininul pentru a da naştere creaţiei.

Exemple ale trinității:

Tatăl, fiul şi Duhul Sfânt - în creştinism;

Pitha, Kapha şi Vatha - în ayurveda;

Tamas, Rajas şi Satva - în tradiţia samkia şi yoga;

Minte, trup şi spirit - înţelepciunea grecilor antici;

 

 Patratul

 

     Pătratul semnifică pământul, stabilitatea. Cele patru laturi sunt ancorate în cele patru puncte cardinale.

     Este o figura statică dar care dă naştere ritmului. În natură este reprezentat de cele patru spaţii (puncte cardinale), cele patru anotimpuri. Este baza pe care apoi se înalţă vârful, clădind piramida, simbol al perfecţiunii.

 

 

2019  Numai Terapie Vie      Telefon contact - 0740528383